Wijn uit Macedonië

Het wijn maken zit de Macedoniër in het bloed. Al in de tijd van het Romeinse Rijk werd het land geprezen om zijn fantastische, krachtige wijnen. Generatie op generatie is de kunst van het wijn maken doorgegeven en geperfectioneerd. Het is niet voor niets dat Macedonische wijnen regelmatig in de prijzen vallen.

 

De belangrijkste en meest bekende wijnregio van Macedonië is de Tikveš regio. In deze regio is een aantal zeer geroemde wijnhuizen gevestigd  zoals bijvoorbeeld Tikveš winery en Stobi winery . Deze wijnhuizen hebben het wijn maken tot een ware kunst verheven.

Tikveš wijnregio 

De Tikveš regio ligt middenin Macedonië en is omgeven door een prachtig landschap.  

De regio wordt gekenmerkt door een uitermate gunstige balans tussen klimatologische en geografische omstandigheden waardoor het dé perfecte locatie is voor het produceren van prachtige wijnen.

De Tikveš regio wordt gezien als het centrum van de Macedonische wijnproductie waar al meer dan 2 ½ eeuw (!) wijn wordt gemaakt. In de regio liggen steden zoals Kavadarci en Negotino; waar een aantal gerenommeerde wijnhuizen is gevestigd. 

Skopje wijnregio

Naast de  Tikveš regio  kent Macedonië nog een belangrijke wijnregio: die van Skopje. 
Skopje is de hoofdstad van Macedonië en ligt in het noorden van het land.  De wijngaarden liggen in de heuvels op ongeveer 300 meter boven zeeniveau.  De omliggende bergen zorgen ervoor dat er een microklimaat wordt gecreëerd die voor de perfecte condities zorgen voor het verbouwen van druiven.  De wind vanaf de bergen circuleert over de velden waardoor het in de zomer niet al te warm wordt en in de winter de grond lekker warm blijft. De meest bekende wijnhuizen uit deze regio zijn Chateau Kamnik winery en Skovin. 


Tikveš winery

In de Tikveš regio ligt het gelijknamige wijnhuis Tikveš Winery. Het wijnhuis is opgericht in 1885 en is de grootste van Macedonië..... 

Chateau Kamnik

In het noorden van Macedonië, aan de rand van de hoofdstad Skopje ligt het gerenommeerde wijnhuis Chateau Kamnik winery. De wijngaard is prachtig gesitueerd en kijkt uit over de stad Skopje....

Stobi winery

Middenin de prachtige natuur, dichtbij de archeologische opgraving van de eeuwenoude stad Stobi, ligt Stobi winery. Het wijnhuis is opgericht in 2009 en gelegen in de beroemde Tikveš regio....

Dalvina winery

 In de Strumica-Radovisj wijn regio, in het zuidwesten van Macedonië, ligt Dalvina winery. 

Een relatief jonge producent van wijn maar .....